Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, a felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható, csak kevés fátyol, illetve gomolyfelhő jelenhet meg az égen.
A következő napokban az anticiklon fölé déli áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek, így erőteljes felmelegedés kezdődik, fokozatosan visszatér a kánikula. Péntektől már 30 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók, az éjszakák azonban továbbra is frissek maradnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délkeletire forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő. 

null

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen. A déli, délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

null

Péntek: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fokig melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét közepéig folytatódik az átlagosnál melegebb idő, legfeljebb 1-2 fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegfront, nyár, időjárás