FRISSÍTÉS: Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtti veszélyjelzése szerint a viharos szél miatt szerdára Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében adtak ki a másodfokú figyelmeztetést.


Csütörtök estig egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így túlnyomóan borult, többfelé csapadékos időre számíthatunk. Az esők, záporok mellett főleg a magasabb helyeken, de néhol síkvidéken is átmeneti havas eső, vagy havazás is előfordulhat majd.

Összességében jelentős, helyenként a 10mm-t meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat. A ciklon hátoldalán viharossá fokozódó északi széllel sarkvidéki eredetű, egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már mindenhol 5 fok alatt alakul majd.

Csütörtök estétől eltávolodik térségünkből a ciklon, ezért fokozatosan csökken a csapadékhajlam és mérséklődik az addigi erős, helyenként viharos szél. Az éjszakai órákban megkezdődik a felhőzet felszakadozása, így péntek hajnalban a derültebb helyeken már fagypont alá csökken a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Helyenként havas eső, havazás is előfordulhat. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: borult idő várható, legfeljebb a késő esti óráktól vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható újabb eső, zápor. A reggeli órákban havas eső, vagy havazás is előfordulhat majd. Megerősödik, időnként viharossá fokozódik az északi szél. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő.

null

Péntek: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, néhol előfordulhat jelentéktelen futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szombaton átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés, vasárnapra azonban már itt is a következő hidegfront, ismét visszaesik a hőmérséklet. A folytatásban is marad a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő, tartósabb felmelegedés egyelőre nem látszik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: sarkvidék, hidegfront, hideg, szél, időjárás