Északi áramlás alakult ki a Kárpát-medence felett, amellyel eleinte még átlagos hőmérsékletű, többnyire száraz léghullámok érkeznek fölénk.

Ma még folytatódik a változóan felhős, napos idő, legfeljebb átmeneti futó záporok alakulhatnak ki. A legmagasabb nappali hőmérsékletek még 15 fok körül alakulnak, tehát viszonylag kellemes, tavaszi időre számíthatunk.
Kedden már egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, hatására erősen megnövekszik a felhőzet és helyenként eső, zápor is előfordulhat majd. Jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, már csak 10 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

A hét közepétől egyre nagyobb hatással lesz ránk a ciklon, azaz több csapadékra és további erős lehűlésre számíthatunk. A ciklon hátoldalán viharossá fokozódó északi széllel sarkvidéki eredetű, egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, lesznek helyek, ahol a délutáni órák hőmérséklete még az 5 fokot sem éri majd el. Az esők, záporok mellett elsősorban a magasabb helyeken havas eső, havazás is előfordulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, elszórtan előfordulhat futó zápor, vagy gyenge zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban kevés napsütés is előfordulhat majd. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az esti óráktól néhol havas eső is előfordulhat majd. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: csütörtökön még folytatódik a borongós, esős idő, majd ezt követően csökken a csapadékhajlam, fokozatosan mérséklődik a szél. Péntek és szombat hajnalban akár komolyabb fagyok is előfordulhatnak majd.

A hétvégén már kissé erősödik a nappali felmelegedés, de az időjárás változékony jellege megmarad.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, szalinay, időjárás