A távozó hidegfront mögött rövid ideig északnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel az eddigieknél hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk. A péntekihez képest jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, a legmelegebb kora délutáni órákban többnyire 8 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók.

Vasárnap hajnalra nyugalomba jut felettünk a hideg levegő, mérséklődik az északnyugati szél, ennek hatására megjelennek a fagyok. Általában -3,-1 fok közé hűl a levegő, de az ismert fagyzugos völgyekben ennél hidegebb lesz.
Napközben azonban a változó felhőzet mellett már jelentősen enyhül az idő, a délutáni órák hőmérséklete elérheti a 10 fokot.

Hétfőtől újabb változás kezdődik időjárásunkban, fokozatosan egy ciklon előoldali áramlásába kerülünk. Délnyugatira fordul felettünk a légmozgás, amellyel több hullámban egyre enyhébb légtömegek érkeznek fölénk. Jelentős felmelegedés kezdődik, visszatér a tavaszias idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

0225_szo

Szombat: változóan felhős, többnyire napos idő várható. Legfeljebb elvétve fordulhat elő futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A késő esti órákra 0 fok közelébe hűl a levegő.

0225_v

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

0225_h

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg erősebben a felhőzet. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

0225_egyh

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig folytatódik a változékony, összességében igen enyhe idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: átmeneti, tavasz, enyhülés, lehűlés, tél, időjárás