Egy anticiklon alakítja időjárásunkat, a változásokat okozó frontok messze elkerülik térségünket. A Kárpát-medencében megülepedett fagyos, egyre szennyezettebb levegőt csak egy markáns front tudná kisöpörni, erre azonban a jövő hét elejéig még várnunk kell. A következő napokban tehát folytatódik az eseménytelen téli idő. Többnyire borult, helyenként tartósan ködös idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Számottevő csapadék továbbra sem várható, de a ködös helyeken ónos szitálás előfordulhat majd.

Az éjszakák hidegek lesznek, a hóval borított tájakon -10 fok közelébe csökken a hőmérséklet és napközben sem lesz melegebb -2,-3 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: nagyrészt erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol süthet ki rövid időszakokra a nap. Helyenként tartós ködre is számíthatunk. A ködös helyeken ónos szitálás, zúzmara képződés is előfordulhat majd. A keleti, délkeleti szél néhol megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában -4,-2 fok között alakul, de a gyengén felhős tájakon 0 fok várható. A késő esti órákra -6,-4 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire felhős, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, kisebb körzetekben azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. A ködös tájakon ónos szitálásra, zúzmara lerakódásra is számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -8,-6 fok között alakul, de a tartósan derült helyeken kevéssel -10 fok alá hűlhet a levegő. A délutáni órákra -4,-2 fok közé enyhül a hideg, de a gyengén felhős tájakon 0 fok körüli hőmérsékletek várhatók.

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, helyenként azonban tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A ködös tájakon ónos szitálás, zúzmara lerakódás is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -8,-6 fok között alakul, de a hóval borított tájakon -10 foknál is hidegebb lehet. A délutáni órákra -2, 0 fok közé enyhül a levegő, de a tartósan ködös helyeken ennél hidegebb lesz.

null

Távolabbi kilátások: a jövő héten fokozatos enyhülés kezdődik, a hét második felében már az átlagosnál magasabb hőmérsékletekre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: idő, hideg, tél, időjárás