Meleg, labilis levegő tölti ki a Kárpát-medencét, ami kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. A napos időszakok mellett, elsősorban a délutáni órákban növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet és elszórtan záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd.

Csütörtökön szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, több lesz a napsütés, már csak elvétve alakulhat ki csapadék.

Pénteken még marad a meleg idő, de napközben már egy hidegfront közelíti meg határainkat, hatására megnövekszik a felhőzet és az esti órákban már újabb záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

A hőmérsékletekben egyelőre nem várható lényeges változás, marad az átlagosnál 5-6 fokkal melegebb idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, csak elvétve alakulhat ki zápor, vagy zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: eleinte folytatódik a napos, száraz idő, majd a délutáni, esti óráktól már erősebben is megnövekedhet a felhőzet és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat majd. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén egy hidegfront vet véget a nyárias időnek. Az erősen felhős égből többfelé és több alkalommal számíthatunk esőkre, záporokra. A mostani értékekhez képest 8-10 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

A változékony, őszies idő a jövő hét elején is folytatódik, kismértékű felmelegedés majd a hét második felében valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, ősz, nyár, időjárás