A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon, illetve a helyi hatások alakítják.

A változást okozó frontok messze elkerülik térségünket, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően pedig többnyire napos, száraz idő várható.
A több napsütés miatt azonban erős lesz a párolgás, melynek következtében nem túl nagy eséllyel ugyan, de a délutáni órákban egy-egy helyi zápor, vagy zivatar is kialakulhat majd.

A következő napokban az anticiklon fölé melegebb légtömegek érkeznek, ezért kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már elérheti a 28-30 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. A késő esti órákra 17-19 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: a sok napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: a napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak néhol alakulhat ki futó zápor, vagy zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: legalább a jövőhét közepéig folytatódik a nyárias idő. Az időszak nagy részében a napsütésé lesz a főszerep, helyi zápor, zivatar azonban előfordulhat majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: 30 fok, szeptember, nyár, időjárás