Egy közelgő frontzóna előterében ma még igen meleg léghullámok érkeznek fölénk, ezért kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már elérheti a 30-31 fokot. Többnyire a napsütésé lesz a főszerep, erősebb felhőzetnövekedés majd a késő délutáni, esti óráktól valószínű, de csapadék ekkor sem várható.

Hétfőre jelentősen megváltozik az idő. Egy markáns hidegfront éri el hazánkat, amely várhatóan lelassul, hullámot vet felettünk, így csapadékzónája az egész nap időjárását meghatározhatja majd.
Már a reggeli óráktól beborul az ég és egyre többfelé várható eső, zápor, kezdetben néhol zivatar. Az esti órákig összességében kiadós, helyenként akár 20-30 mm eső is hullhat, de a várható csapadék mennyisége szeszélyes területi eloszlást mutat majd. A megerősödő északnyugati széllel átmenetileg jóval hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, a délutáni órák hőmérséklete mindössze 18-21 fok között alakul majd, de a megye keleti, délkeleti határán ennél melegebb is lehet.

Kedden eleinte még többfelé várható újabb eső, zápor, majd napközben lassan csökken a csapadékhajlam, de többnyire felhős időre számíthatunk. A hőmérsékletekben egyelőre nem várható lényeges változás, marad az átlagosnál kissé hűvösebb idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: többnyire napos, vagy gyengén fátyolfelhős idő várható, erősebb felhőzetnövekedés legfeljebb az esti óráktól lehet. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 29-31 fok között alakul. A késő esti órákra 21-23 fokig hűl a levegő.

null

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb a késő délutáni órákban szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, eleinte néhol zivatar, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 18-21 fok közé melegszik a levegő, de a megye keleti tájain ennél melegebb is lehet.

null

Kedd: többnyire erősen felhős idő idő várható, csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Eleinte többfelé, majd a délutáni óráktól már csak elszórtan várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 19-22 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb értékek a tartósan felhős tájakon lesznek.

null

Távolabbi kilátások: a hét második felére visszatér az igazi nyári idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már ismét megközelíthetik a 30 fokot. Többnyire napos, száraz idő várható, csak gyenge gomolyfelhő képződésre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, szalinay, időjárás