Hazánk időjárását egy anticiklon alakítja, a változékony időt okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb a délutáni órákban növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A derült, száraz idő hatására jelentős lesz a napi hőingás. Amíg éjszakánként 10-13 fok közé hűl a levegő, addig a legmelegebb kora délutáni órákban többnyire 27-29 fok közötti csúcs hőmérsékletek várhatók.

A hétvégéhez közeledve néhány fokkal melegebb levegő érkezik fölénk, így kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, szombaton már igazi kánikula várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, csak rövid időszakokra növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. A késő esti órákra 15-17 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: napos, száraz idő várható, néhol azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyol, illetve gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: túlnyomóan napos, száraz időnk lesz. A déli, délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A délutáni órákra 29-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnapig tovább melegszik az idő, igazi strandidő várható. Hétfőn egy gyenge hidegfront éri el hazánkat, hatására változékonyabbra, néhány fokkal hűvösebbre fordul az idő. A jövőhét második felétől újabb felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, ősz, felmelegedés, időjárás