Anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz az idő. A sok napsütés hatására erős lesz a párolgás, amelynek következtében nem túl nagy eséllyel ugyan, de a délutáni órákban egy-egy helyi zápor, vagy zivatar is kialakulhat majd. A friss hajnalokat mérsékelten meleg nappalok követik, a legmagasabb délutáni hőmérsékletek többnyire 27-29 fok között alakulnak majd.
A hét második felétől délire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, pénteken már 29-31 fok közötti csúcs hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. A késő esti órákra 19-21 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőkből legfeljebb néhol alakulhat ki átmeneti zápor, vagy zivatar. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: a sok napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, vagy zivatar csak elvétve fordulhat majd elő. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól egy gyenge hidegfront okoz változékonyabb, záporokkal, zivatarokkal tarkított időt. Marad az igazi nyári idő, legfeljebb néhány fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kellemes, július, idő, nyár, időjárás