Egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, ezért a hétvége hátralevő részében is folytatódik a csapadékos, az átlagosnál több fokkal hűvösebb idő. Dél, délkeleti áramlással továbbra is nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, ezért többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel rövid időre a felhőzet. A késő délutáni, esti órákig még többfelé valószínű újabb eső, zápor, de a tegnapinál már kevesebb mennyiség ígérkezik. Folytatódik az ilyenkor szokásosnál jóval hűvösebb idő, a nagy szél azonban fokozatosan mérséklődik, viharos széllökések már csak Balaton környezetében fordulhatnak elő.

Hétfőre eltávolodik térségünkből a ciklon, mögötte pedig szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Több lesz a napsütés és erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már kevéssel 25 fok felett alakulhatnak majd. Keddtől folytatódik a fokozatos felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel rövid időre a felhőzet. Többfelé várható újabb eső, zápor. Az északi szél eleinte erős, időnként viharos lesz, majd a délutáni óráktól már fokozatosan mérséklődik. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A késő esti órákban 14-16 fok valószínű.

hétfő.jpg

Hétfő: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

kedd.jpg

Kedd: napos és gyengén felhős időszakok váltogatják egymást, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő héten visszatér az igazi nyári idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek azonban csak lassan közelítik meg a 30 fokot. Többnyire napos, száraz időre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, október, hideg, zápor, eső, időjárás