Időjárásunkat egy anticiklon, valamint a déli áramlással fölénk érkező afrikai eredetű, igen meleg léghullámok együttes hatása alakítja. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható, csak helyenként növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet, illetve alakulhat ki egy-egy hűsítő zápor, vagy zivatar.

A meleghullám szombaton éri el tetőpontját, ekkor a legmagasabb nappali hőmérsékletek már elérhetik a 32-33 fokot. Napközben eleinte még folytatódik a napos, száraz idő, majd délutántól egy közelgő hidegfront előterében már nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk. Időnként már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de záporok, zivatarok legfeljebb a késő esti, éjszakai órákban fordulhatnak majd elő.

Vasárnap virradóra megérkezik fölénk a hidegfront, átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat majd. A front gyorsan áthalad majd felettünk, így napközben felszakadozik a felhőzet, a délutáni órákban már csak elszórtan fordulhat elő újabb csapadék. A megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északnyugati széllel hűvösebb levegő árasztja el térségünket. Megszűnik a kánikula, a délutáni órákban már csak 25 fok köröli csúcs hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet és egy-egy hűsítő zápor, vagy zivatar is előfordulhat majd. A déli, délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 29-31 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: eleinte többnyire napos, száraz idő várható, majd a délutáni, esti óráktól már erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, zivatar azonban a késő esti, éjféli órákig még csak néhol fordulhat majd elő. A délkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra általában 31-33 fok közé melegszik a levegő, de kisebb körzetekben ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet.

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Eleinte még többfelé, a délutáni órákban már csak elszórtan valószínű zápor, vagy zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: az átmeneti kisebb lehűlés után, a jövőhét elejétől már újabb felmelegedés kezdődik, szerdán már kevéssel 30 fok feletti hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, forróság, strand, kánikula, hőség, nyár, időjárás