Ma átmenetileg nedvesebb léghullámok alakítják időjárásunkat, ismét növekszik a csapadékhajlam. A déli órákig egy csapadékzóna halad át felettünk, viszonylag nagyobb területeken számíthatunk esőkre, záporokra. A délutáni órákban már felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap, ekkortól azonban megnő a helyi zivatarok kialakulásának esélye, sőt néhol felhőszakadás is előfordulhat majd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 25 fok körül alakulnak majd, de a tartósan felhős, záporos tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb idő várható.

Csütörtökre egy Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. A ciklon előoldalán délire fordul felettünk az áramlás, amellyel szárazabb, egyre melegebb levegő érkezik fölénk.
Csütörtökön már a napsütésé lesz a főszerep a délutáni órák hőmérséklete pedig elérheti a 30-32 fokot.

Pénteken a meleg mellé már páradús léghullámok is érkeznek, így erősebb lesz a gomolyfelhőképződés és helyenként záporok, zivatarok is kialakulhatnak majd. 1-2 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. A délnyugatira forduló szél megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete többnyire 24-26 fok között alakul, de a tartósan felhős, záporos helyeken ennél hűvösebb lesz. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 20-32 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: a napos időszakok mellett, időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és a délutáni órákban helyenként zápor, zivatar is kialakulhat majd. A déli, délnyugati szél megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövőhét nagy részében is folytatódhat az átlagosnál melegebb, igazi nyári idő. Napközben 25-30 fok közötti csúcs hőmérsékletek várhatók. A napos, száraz időszakokban kevéssel 30 fok fölé is melegedhet a levegő, ugyanakkor a tartósabban felhős, záporos időszakokban nem lesz melegebb 24-25 foknál. A hétvégétől fokozatosan növekszik a zápor, zivatarhajlam, egyre fülledtebb lesz az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: június, felmelegedés, időjárás