Egy ciklon áramlási rendszerében nedves, páradús léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért a következő napokban változékony, de az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű időre számíthatunk. A meleg, labilis levegő kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának.

A napos időszakok mellett erős lesz a gomolyfelhő képződés és elsősorban a délutáni órákban fordulhatnak elő egyre többfelé záporok, zivatarok. Kisebb körzetekben akár kiadós mennyiségű eső is hullhat. A légmozgás többnyire gyenge lesz, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak majd. A hőmérsékletek továbbra is a sokéves átlagnak megfelelően alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből, főleg a délutáni, esti órákban számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A délnyugati szél élénk, zivatarok környezetében viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

Péntek: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással. Többfelé valószínű zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, többfelé várható zápor, vagy zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. A változó irányú szél megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepétől már kissé szárazabb levegő érkezikfölénk, csökken a csapadékhajlam és erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: záporok, zivatarok, időjárás, június