A szubkontinensen pénteken megdőlt az abszolút melegrekord, 51 Celsius fokot mértek, ami a valaha regisztrált legmagasabb hőmérséklet. Az országban hetek óta hasonlóan forró és száraz idő van. Több százan már belehaltak a forróságba, a földművesek közül pedig többen öngyilkosok lettek, mert elszáradt minden terményük - írja a Faktor.hu

Fotó: Europress - AFP/Noah Seelam
Fotó: Europress - AFP/Noah Seelam

Rajasthan, Maharashtra és Gujarat államokban már a tavak és a folyók is kiszáradtak a hőségtől. Marathwada Latur nevű városában már egyáltalán nincs víz, oda április óta vonat viszi a szükséges ivóvizet az embereknek, naponta több millió litert. Az indiai meteorológusok azonban nem tudnak jó hírekkel szolgálni, hiszen előrejelzések szerint még a jövő héten is folytatódik a brutálisan meleg és száraz idő.

A hőséget látva nem csoda, hogy Indiában mindenki a monszunt várja, amely általában június 1-jén érkezik az országba. Az elmúlt öt évben azonban háromszor is késett, mint ahogyan idén is egy héttel későbbre várják a meteorológusok.

A korábbi melegrekordot Indiában 1956-ban mérték Alwar városában, ahol 50,6 fok. De ez, és a mostani rekord is elmarad még a világon valaha mért legmelegebb hőmérséklettől, amit 1913-ban mérték Kaliforniában, szám szerint 56,7 fokot.

Címkék: India, melegrekord, forróság, külföld, meleg, időjárás