Dél, délnyugat felől több hullámban meleg, eleinte még kissé nedves levegő érkezik fölénk, ezért a következő napokban további felmelegedésre, de az időszak elején még változékony időre számíthatunk.

Pénteken a több-kevesebb napsütés mellett még gyakran lesz erősen felhős az ég és szórványosan záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd. A hőmérsékletek többnyire 20-22 fok között alakulnak, csak néhány helyen lehet ennél hűvösebb.

Szombatra már szárazabb levegő érkezik fölénk, egyre inkább a napsütés lesz a jellemző, legfeljebb átmeneti gomolyfelhő képződés valószínű. Tovább melegszik az idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek vasárnap már elérhetik a 25-26 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Az északkeleti szél élénk, időnként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

Szombat: napos, száraz idő várható, átmeneti gomolyfelhő képződéssel. A változó irányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz időre számíthatunk, legfeljebb néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét kedden egy hidegfront hatására átmenetileg változékonyabbra fordul az idő. Visszaesik a hőmérséklet és egyre többfelé várható eső, zápor, kezdetben zivatar. A hét közepétől már ismét több lesz a napsütés és erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhülés, melegedés, napsütés, tavasz, időjárás, csapadék