Egy ciklon áramlási rendszerében meleg, többnyire nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így a következő napokban is folytatódik a csapadékos idő. Szombat estig még többfelé és több alkalommal számíthatunk újabb esőkre, záporokra. A meleg, labilis levegő továbbra is kedvező feltételeket biztosít a heves zivatarok kialakulásának.

Egy-egy erősebb gócban felhőszakadás és jégeső is előfordulhat majd.

Eleinte folytatódik az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő, nappali hőmérsékletek többnyire 20 fok körül alakulnak majd. Vasárnapra a ciklon már keletebbre mozdul, így hazánk is egyre inkább a légörvény hátoldali áramlásába kerül. A hajnali órákban egy hidegfront éri el térségünket, amely mögött már szárazabb, ugyanakkor hidegebb levegő érkezik fölénk.

Kezdetben még előfordulhat eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, tartós napsütésre azonban nem számíthatunk. Mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már csak 15 fok körüli csúcshőmérsékletek várhatók, de az erős, időnként viharos északnyugati szél miatt ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Főleg a délutáni óráktól várható eső, zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. A déli szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb kisebb körzetekben süthet ki átmenetileg a nap. Többfelé valószínű újabb eső, zápor. A déli, délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd a délelőtti órákban csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik az átlagosnál hűvösebb idő, majd ezt követően kisebb felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, csapadék, felhő, jég, enyhülés, tavasz, lehűlés, időjárás