Időjárásunkat egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon alakítja. A ciklon előoldali áramlásában továbbra is meleg, többnyire nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, ezért folytatódik a csapadékos, az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő. Szombatig több csapadékzóna is áthalad felettünk, ezekből összességében akár nagy mennyiségű csapadék is hullhat majd. A meleg, páradús levegő kedvező feltételeket biztosít a zivatarok kialakulásának. Azokon helyeken, ahol felszakadozik a felhőzet, illetve rövid időre kisüt a nap, akár felhőszakadás, vagy jégeső is előfordulhat majd.

Csütörtökön egy komolyabb csapadékrendszer éri el megyénket, megvastagszik a felhőzet és egyre nagyobb területeken várható kiadós esőzés. Területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Egy-egy erősebb zápor, vagy felhőszakadás gócban pedig akár 30-40 mm eső is lehullhat, ami villám árvizeket is okozhat majd.

Pénteken eleinte kevesebb helyen, majd a délutáni óráktól ismét egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Összességében jelentős mennyiségű csapadék valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol szakadozhat fel a felhőzet. Sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. A délkeleti szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul, de a tartósan esős helyeken ennél hűvösebb lesz. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban kevés napsütés is előfordulhat majd. Főként a délutáni óráktól várható újabb eső, zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. A déli szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól a jövőhét közepéig az átlagosnál hűvösebb időre számíthatunk. Jelentős csapadék már nem várható, kisebb záporok azonban bárhol előfordulhatnak majd. A hét második felében kisebb felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, enyhülés, csapadék, tavasz, időjárás