Dél felől meleg, növekvő nedvességtartalmú levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, így egyre változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk. A következő napokban többfelé és több alkalommal várható eső, zápor, zivatar, nagy területen hullhat összességében jelentős mennyiségű csapadék. A meleg, páradús léghullámok kedvező feltételeket biztosítanak a hevesebb zivatarok kialakulásának, ezért néhol felhőszakadás és jégeső is előfordulhat majd.

Kedden a záporok mellett egy összefüggő csapadékzóna is érinti megyénket, a délutáni órákban akár tartósabb eső is előfordulhat majd. Szerdán eleinte kevesebb helyen, majd a délutáni, esti óráktól ismét egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtökön egy kiterjedtebb csapadékzóna halad át felettünk, hatására nagyobb területen várható kiadós eső, zápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte még lehetnek napos időszakok, majd erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A délkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

Szerda: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható újabb eső, zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékeket a naposabb tájakon mérhetjük majd.

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A délkeleti szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: az előttünk álló egy hétben meglehetősen változékony, gyakran csapadékos időre számíthatunk. Eleinte folytatódik a meleg idő, majd a hétvégén egy hidegfront hatására jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés.

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, enyhülés, tavasz, időjárás, csapadék