A következő napokban egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerül a Kárpát-medence. A délkeletire forduló áramlással enyhe, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk a magasban. A hétvégéhez közeledve már kisebb felmelegedés kezdődik, de az időjárás változékony jellege megmarad.

Csütörtökön még lehet kevés napsütés, majd pénteken már megközelíti
térségünket a mediterrán ciklon csapadékzónája, erősen megnövekszik a felhőzet és elsősorban a déli tájakon fordulhat elő kisebb eső, zápor, jelentős csapadék azonban itt sem várható.

Szombatra visszahúzódik a ciklon csapadékzónája, mögötte pedig szárazabb, melegebb levegő érkezik fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, a többnyire napos időben már 18-20 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Néhol előfordulhat jelentéktelen zápor. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak majd elő. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A délkeletire forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnap egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, amely a jövőhét keddig meghatározhatja majd időjárásunkat. Többnyire borult idő várható, többfelé esőkkel, záporokkal. A jövőhét közepétől már javul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegfront, hidegfront, hétvége, időjárás