Északi, északnyugati áramlással több hullámban hűvös, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, ezért a következő napokban is folytatódik a változékony, az átlagosnál több fokkal hűvösebb idő.

Ma a nap nagy részében még a felhőké lesz a főszerep, jelentős felhőzetcsökkenés majd az esti óráktól valószínű. Folytatódik a meglehetősen hűvös idő, csak kevéssel emelkedik a hőmérséklet 10 fok fölé és az erős szél miatt ennél is alacsonyabb lesz a hőérzetünk. Az éjszakai órákra nyugalomba jut felettünk a hidegfront, kiderül az ég, leáll a szél, így kedd hajnalra erősen lehűl a levegő, viszonylag nagy területen lehet gyenge fagy.

Napközben átmenetileg délire fordul felettünk az áramlás, ezzel pedig néhány fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk, a legmagasabb hőmérsékletek már elérhetik a 16-17 fokot. Többnyire napos idő várható. legfeljebb a késő délutáni, esti óráktól növekedhet meg a felhőzet.
A nyugodt idő nem lesz hosszú életű, szerdán már egy újabb hidegfront éri el hazánkat, ismét változékonyra, szelesre fordul az idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban már rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Jelentős felhőzetcsökkenés az esti óráktól várható. Néhol előfordulhat jelentéktelen zápor. Az északi szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

Kedd: eleinte változóan felhős, többnyire napos idő várható, majd a délutáni óráktól már erősebben megnövekedhet a felhőzet, csapadék azonban nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul, többfelé lehet gyenge fagy. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: napközben erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan várhatók esők, záporok. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul, de naposabb tájakon ennél néhány fokkal melegebb lesz.

Távolabbi kilátások: a hétvégéhez közeledve kisebb felmelegedés kezdődik, de az időjárása változékony jellege továbbra is megmarad.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, hidegfront, időjárás