A következő napokban egy ciklon áramlási rendszerébe kerül a Kárpát-medence. A ciklon előoldalán délire fordul felettünk az áramlás, amellyel melegebb, kezdetben még száraz léghullámok érkeznek fölénk.
Péntekig többnyire a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb az időszak végén növekedhet majd meg a felhőzet. Mérséklődik az éjszakai lehűlés és erősödik a nappali felmelegedés, péntek délután már kevéssel 20 fok feletti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Szombaton már eléri térségünket a ciklon csapadékzónája, megvastagszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, a hőmérsékletekben azonban egyelőre nem várható lényeges változás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő.

Péntek: eleinte még napos idő várható, majd a délutáni óráktól már megnövekedhet a felhőzet, csapadék azonban nem valószínű. A délnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok is lehet.

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Eleinte szórványosan, majd a délutáni óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. A délnyugati, nyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhéten is folytatódik a változékony, időnként az átlagosnál is hűvösebb idő. Tartós, jelentős felmelegedésre egyelőre nincs kilátás.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: talaj menti, csapadék, lehűlés, tavasz, fagy, időjárás