Egy ciklon előoldalán afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Vasárnapig további erőteljes felmelegedésre, már-már nyárias időre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérsékletek néhol a 26-27 fokot is elérhetik majd, de az egyre erősebb déli szél miatt ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

A fölénk érkező levegő meglehetősen száraz, így többnyire napos idő várható, átmeneti fátyol, illetve gomolyfelhő képződés azonban bárhol előfordulhat majd.

Hétfőre egy hidegfront érkezik fölénk, átmenetileg ismét változékonyabbra fordul az idő. A front útját megerősödő szél és elszórt záporok kísérik majd, jelentős, kiterjedt csapadék ezúttal sem valószínű. A front mögött 5-7 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 15-17 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire napos idő várható, időnkként azonban fátyolfelhőzet szűrheti majd a napsütést. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél sokfelé megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. Szórványosan előfordulhatnak kisebb záporok. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 16-19 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékeket a megye keleti tájain mérhetjük majd.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét eleji lehűlés után, a hét közepén ismét melegedés kezdődik, visszatér a kellemes idő. A jelenlegi számítások szerint, a következő hétvégén hűvösebbre, változékonyabbra fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, szalinay, időjárás