Egy ciklon előoldali áramlásában száraz, egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A következő napokban tovább erősödik a nappali felmelegedés és az éjszakák is egyre enyhébbek lesznek. Az újabb meleghullám szerdán tetőzik majd, a legmagasabb nappali hőmérsékletek ekkor már elérhetik a 25 fokot. Az időszak nagy részében napos, száraz idő várható, legfeljebb szerda estétől alakulhatnak ki elszórtan záporok, esetleg zivatarok.

Csütörtök napközben aztán egy hidegfront éri el térségünket, átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan várhatók kisebb esők, záporok. A megerősödő északnyugati széllel hűvösebb levegő érkezik fölénk, mérséklődik a nappali felmelegedés, a lehűlés azonban nem lesz tartós.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet majd meg a gomolyfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő.

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb az esti óráktól növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet és ekkor néhol zápor, zivatar is előfordulhat majd. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: napközben átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan várhatók esők, záporok, néhol zivatarok. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 16-18 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégére ismét visszatér a kellemes meleg idő, újabb lehűlés majd a jövő hét első napjaiban érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, enyhül, tavasz, eső, csapadék, időjárás