A tavaszi hónapokra jelentős hőmérsékleti kontraszt alakul ki Európa felett.
A kontinens északi területein még meglehetősen hideg, fagyos levegő helyezkedik el, ugyanakkor Afrika északi tájain, az Arab-tábla térségében, illetve Európa déli területei felett már egyre melegebb levegő kezd el felhalmozódni.

A hőkiegyenlítődés hatására az északi hideg levegő délebbi szélességek felé veszi útját, ugyanakkor a messze délen felgyülemlett meleg levegő fokozatosan az északi tájak felé terjeszkedik. A Kárpát-medence földrajzi adottságától függően, e két légtömeg határán, ütközőzónájában fekszik.
Erre az időjárási helyzetre a szeles, mozgalmas, hideg-melegfrontokkal tarkított idő a jellemző. Ciklon előoldali, erős meleg áramlások alkalmával akár nyárias hőmérsékletek is előfordulhatnak, ugyanakkor az átvonult hidegfrontok mögött átmenetileg átlagos alá is hűlhet a levegő.

Az északi hideg bázis gyengülésével, felmorzsolódásával a jelentős hőmérsékleti kontraszt is elmosódik majd, azaz nyugodtabbra fordulhat időjárásunk. Ez a folyamat fokozatosan megy végbe és rendszerint a nyári hónapok kezdetéig be is fejeződik.

A Kárpát-medence a hideg és meleg légtömegek határán, ütközőzónájában fekszik.
A Kárpát-medence a hideg és meleg légtömegek határán, ütközőzónájában fekszik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeszélyes, április, időjárás