A változékony, hűvös időt okozó légörvény eltávolodik térségünkből, mögötte pedig szárazabb, eleinte még nem túl meleg levegő érkezik fölénk.
Hétfőn a több-kevesebb napsütés hatására már erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek többnyire 15 fok felett alakulnak majd, tehát az ilyenkor szokásosnak megfelelő, igazi tavaszi idő várható.

Keddtől már egy tőlünk nyugatra kialakuló ciklon áramlási rendszerébe kerül a Kárpát-medence. A ciklon előoldalán délire fordul felettünk az áramlás, ezzel pedig egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Az újabb meleghullám szerdán éri el tetőpontját, a legmagasabb nappali hőmérsékletek ekkor már megközelíthetik a 24-25 fokot.

Kezdetben napos, száraz idő várható, majd szerda délutántól egy közelgő hidegfront előterében már kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, erősebb lesz a gomolyfelhő képződés és elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csak helyenként növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan, főleg az esti óráktól alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 22-25 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: csütörtökön egy újabb hidegfront halad át felettünk, hatására néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet és elszórtan kell számítani záporokra, zivatarokra. Pénteken már újabb melegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, melegedés, eső, tavasz, csapadék, időjárás