Egy ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, száraz, meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért a következő napokban tovább erősödik a nappali felmelegedés és az éjszakák is egyre enyhébbek lesznek.

A leghűvösebb hajnali órákban sem hűl a levegő 10-12 fok alá, napközben pedig többnyire 23-25 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk, azaz kora nyárias idő várható.

Mivel a fölénk érkező levegő meglehetősen száraz, így többnyire a napsütésé lesz a főszerep, átmeneti fátyol, illetve gomolyfelhő képződés azonban előfordulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a gomoly, illetve fátyolfelhőzet. Csapadék nem várható. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. A késő esti órákra 13-15 fok közé hűl a levegő.

Kedd: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, csapadék nem várható. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: csütörtökig még marad a szokatlanul meleg idő, majd ezt követően egyre változékonyabbra fordul az idő. Pénteken és szombaton már többfelé várható eső, zápor, kezdetben néhol zivatar, a hőmérséklet pedig jelentősen visszaesik. A friss számítások szerint, a jövőhét elején már újabb melegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapadék, enyhül, melegedés, tavasz, eső, időjárás