Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése áprilisra.
A modell az átlagosnál melegebb, átlagosan csapadékos idővel számol. Az átmeneti rövid lehűlés után, már vasárnaptól újabb meleghullám éri el hazánkat, visszatér a kora nyárias idő, nagy területeken mérhetünk majd 25 fok körüli csúcshőmérsékleteket. A száraz, meleg időszak után, a hónap második hétvégéjétől változékonyabbra, csapadékosabbra fordulhat időjárásunk.

Európa felett meglehetősen nagy hőmérsékleti kontraszt van kialakulóban.
A kontinens északi, északnyugati tájain még hideg levegő helyezkedik el, ugyanakkor Afrika északi területei felett, az Arab-tábla térségében nagy mennyiségű, igen meleg levegő kezd el felhalmozódni, már viszonylag korán megjelenik a 30-40 fokos izoterma.
A Kárpát-medence a két légtömeg határán, ütközőzónájában helyezkedik el.
Erre az időjárási helyzetre a mozgalmas, szeles, meleghullámokkal és hidegfrontokkal tarkított idő a jellemző.

Ciklon előoldali, meleg áramlások alkalmával akár 20-25 fok közé is melegedhet a levegő, ugyanakkor az átvonuló hidegfrontok mögött, rövid időre az átlagos alá is visszaeshet a hőmérséklet.

A hónap során várhatóan tovább gyengül, zsugorodik az Európa északi részén található hideg mag, így a messze délen felgyülemlett meleg levegő is egyre nagyobb területeket áraszthat majd el.

A fent említett területeken megjelenő 30-40 fokos izoterma intő jel lehet a későbbiekre nézve, ám a nyár időjárásáról ebből még korai lenne egyértelmű következtetéseket levonni.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése áprilisra.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése áprilisra.

null

3. Ábra: a mostani szokatlanul meleg időt, egy Brit-szigetek felett található hatalmas kiterjedésű ciklonnak köszönhetjük. A ciklon előoldalán afrikai eredetű, meleg léghullámok érkeznek fölénk. A hónap során várhatóan aktív lesz a brit ciklontevékenység, így akár több meleghullám is elérheti majd hazánkat.

null

4. Ábra: hőmérséklet-csapadék diagram Somogy megye területére. A következő 2 hétben végig az átlagos felett alakulhatnak a hőmérsékletek. Április 8. után azonban változékonyabbra, csapadékosabbra fordulhat az idő.

null

5. Ábra: a 2 méteres hőmérsékletek várható alakulása április 13-án. Jól látható a jelentős hőmérsékleti kontraszt kialakulása. Afrika északi területein, az Arab-tábla felett már megjelenhet a 30-40 fokos izoterma is. Ez a meleg légtömeg, ha gyengébb formában is, de már hatással lehet a Kárpát-medence időjárására.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, tavasz, meleg, időjárás