A következő napokban a Brit-szigetek felett örvénylő ciklonok áramlási rendszerébe kerül a Kárpát-medence. A ciklonok előoldalán délire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik fölénk.

Tovább erősödik a nappali felmelegedés, csütörtöktől már 20 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók.
Eleinte még labilis levegő alakítja időjárásunkat, szórványosan várhatók záporok, zivatarok, majd szerdától már szárazabb levegő érkezik fölénk, zavartalan napsütésre azonban ezek után sem számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, szórványosan várhatók záporok, esetleg gyenge zivatarok. A nyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

Szerda: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet. A déli, délnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntekig tovább melegszik az idő, majd szombatra egy hidegfront hatására átlagosra hűl vissza a levegő. Vasárnaptól várhatóan ismét erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, tavasz, időjárás