Nyugat, délnyugat felől váltakozó nedvességtartalmú, enyhe léghullámok érkeznek fölénk, ezért a következő napokban folytatódik a változékony, de egyre melegedő idő. Időnként gyenge frontok érintenek, haladnak át felettünk, ezekből szórványosan számíthatunk záporokra, sőt kedden egy-egy zivatarra, tartós, nagy mennyiségű csapadék azonban nem várható.
Hétfőn a több felhő miatt átmenetileg megtorpan a felmelegedés, majd kedden már ismét emelkedhet a hőmérséklet.

Szerdától egy ciklon előoldali áramlásába kerül a Kárpát-medence. Délire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban afrikai eredetű, meleg levegő érkezik fölénk. Több lesz a napsütés és tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már 20 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: a gyakran erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is lehetnek. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással. Szórványosan várhatók záporok, zivatarok. A nyugati, északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 16-18 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: péntekig tovább melegszik a levegő, majd szombatra egy hidegfront halad át felettünk, amely mögött 6-8 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. Visszaesik a hőmérséklet, de nem lesz hűvös idő. Vasárnaptól már ismét erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, szalinay, időjárás