Ciklonok áramlási rendszerében változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, ezért folytatódik a meglehetősen változékony, összességében az átlagosnál enyhébb idő.

A hétvégén egy ciklon előoldalán ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek a délutáni órákban már megközelíthetik a 14-15 fokot. Kezdetben változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd vasárnaptól ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, többfelé fordulhatnak elő záporok.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. Késő estére 7-10 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős az ég, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Szórványosan valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult lesz az ég, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, esetleg rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Többfelé várható eső, zápor. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony, kora tavaszias idő. Az időszak elején még többfelé számíthatunk csapadékra, majd szárazabb levegő érkezik fölénk. A hét közepétől erősödök az éjszakai lehűlés, egyre többfelé valószínű gyenge fagy.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, tavasz, időjárás