A Kárpát-medencétől délnyugatra egy hatalmas ciklon örvénylik, ennek áramlási rendszere váltakozó nedvességtartalmú, így egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Hétfőig tovább erősödik a nappali felmelegedés, de ezzel együtt változékonyabbra is fordul időjárásunk.

Vasárnap a nap nagy részében még nem várható csapadék, de már többnyire a felhőké lesz a főszerep, csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Az esti óráktól aztán délnyugat felől egy csapadékzóna éri el hazánkat, az éjszakai órákban már egyre többfelé várható eső, zápor. 

Hétfőn szeles, esőkkel, záporokkal tarkított idő várható, a hőmérsékletek azonban továbbra is kellemesen alakulnak majd. Kedden a megerősödő északnyugati széllel már hűvösebb léghullámok érnek el minket, mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

vasárnap.jpg

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is lehetnek. Eleinte csak néhol, majd a késő esti óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. A déli, délkeleti szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. Késő estére 8-10 fokig hűl a levegő.

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb a késő délutáni óráktól kezd el felszakadozni a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A déli, délkeleti szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

kedd.jpg

Kedd: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakokra is számíthatunk. Szórványosan várhatók záporok. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 7-10 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik az igen változékony, összességében az átlagosnál enyhébb idő. Igazi hőmérsékleti hullámvasút vár ránk. A hét elei igen enyhe idő után, átmenetileg visszaesik a hőmérséklet, majd a hétvégén már újabb felmelegedés várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, felmelegedés, enyhe, tavasz, időjárás