Egy közelegő hidegfront előterében ma még enyhe, de már nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, ezért változékonyabbra fordul időjárásunk. 

Napközben gyakran lesz erősen felhős az ég és több alkalommal is számíthatunk kisebb esőkre, záporokra, a délutáni órákban néhol zivatarra.
Folytatódik az átlagosnál jóval melegebb idő, a délutáni órákra általában 13-15 fok közé melegszik a levegő.

Szerdára megérkezik fölénk a hidegfront, hatására csökken a csapadékhajlam, egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet.
A megerősödő északnyugati széllel 5-6 fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk, így mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már 10 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók.

Csütörtök virradóra nyugalomba jut felettünk a hidegfront, leáll a légmozgás, éppen ezért erősebben lehűl a levegő, helyenként gyenge fagyok is előfordulhatnak majd. Napközben már egy újabb csapadékzóna közelíti meg megyénket, erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani kisebb esőkre, záporokra.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, néhol azonban előfordulhatnak majd rövid napos időszakok is. Napközben többfelé és több alkalommal várható eső, zápor, néhol esetleg zivatar. A délnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan kialakulhat egy-egy futó zápor. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 7-9 fokig melegszik a levegő.

null

Csütörtök: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd a délelőtti óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan várhatók esők, záporok. A délkeletire forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 7-9 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: folytatódik a változékony, összességében igen enyhe idő. Az átmeneti kisebb lehűlés után, a hétvégétől ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, vasárnapra visszatérnek a 15 fok körüli hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, tél, időjárás