Ma egy csapadékzóna alakítja időjárásunkat, ezért többnyire borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A hétfő reggeli órákig helyenként 10-15 mm eső is hullhat. A vastagabb felhők ellenére is marad az enyhe idő, napközben többnyire 7-10 fok között alakulnak majd a legmagasabb hőmérsékletek.

Hétfőn már elhagyja térségünket az esőzóna, mögötte felerősödik felettünk a délnyugati áramlás, amellyel még az eddigieknél is melegebb levegő érkezik fölénk. Napközben felszakadozik a felhőzet, a délutáni órákban már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Erősödik a nappali felmelegedés, többnyire 10 fok feletti hőmérsékletekre számíthatunk. A meleg periódus kedden éri el tetőpontján, ekkor helyenként akár 15 fok feletti maximum hőmérsékleteket is mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 7-10 fok között alakul. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte még előfordulhat néhol kisebb eső, zápor, majd felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

kedd.jpg

Kedd: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem lesz. A délnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul, helyenként azonban ennél enyhébb lehet. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a változékony, összességében igen enyhe idő. Csütörtökre egy hidegfront vonul át felettünk, átmenetileg néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, a hétvégétől azonban már újabb felmelegedés várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: borongós, szél, felmelegedés, eső, időjárás