Jelentős átalakulás előtt áll időjárásunk, a hosszan tartó enyhe idő után megérkezik a tél. A változást egy a Skandináv-félsziget felett megerősödő anticiklonnak köszönhetjük. Az anticiklon peremén keletire, északkeletire fordul felettünk az áramlás, amellyel szibériai eredetű, igen hideg levegő árasztja el hazánkat. Erős lehűlés kezdődik, a hét közepére megérkeznek a kemény fagyok és sokfelé napközben sem emelkedik a hőmérő higanyszála 0 fok fölé. A fölénk érkező levegő igen száraz lesz, így csapadék, havazás nem társul majd a hideghez, túlnyomóan napos időre számíthatunk.
Szilveszter éjszakáján sem várható lényeges változás, csillagos égbolton nézhetjük majd a tűzijátékot, de igen hideg idő várható, többfelé mérhetünk majd -8,-10 fok közötti minimum hőmérsékleteket.

A száraz idő várhatóan nem tart már sokáig, az iskolakezdésre változékonyabbra fordulhat időjárásunk. A hideg levegő eléri a Földközi-tenger térségét is, ennek hatására pedig beindulhat a mediterrán ciklon képződés, azaz csapadékosabbra fordulhat hazánk időjárása.
A Kárpát-medence környékén egy keveredési zóna alakulhat ki, azaz közelünkben húzódhat majd a hideg és meleg légtömegek határa, ami akár többszöri, kiadós csapadékhullással jár együtt.

Ez az időjárási helyzet magában rejthet egy komolyabb, kiterjedt havazás lehetőségét is, ugyanakkor előfordulhatnak olyan országrészek is, ahol átmenetileg megenyhül az idő, ebben az esetben a csapadék zöme esőben, esetleg ónos esőben esik majd le.
A várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota természetesen még nagyon bizonytalan, pontosabb előrejelzést csak az esemény előtti 1-2 napban, azaz a jövőhét vége felé lehet majd adni.

1.jpg

1. Ábra: az ábrán a Skandináv-félsziget felett kialakuló blokkoló anticiklon látható. Ennek a képződménynek köszönhetjük a hideg elárasztást.

2.jpg

2. Ábra: az anticiklon peremén igen hideg levegő szivárog a Kárpát-medencébe.

3.jpg

3. Ábra: harmatpont előrejelzés január 2-re. A rendkívül alacsony harmatpontok igen száraz időre utalnak. Felhő és köd nem zavarja majd az éjszakai kisugárzást, éppen ezért erős lesz a lehűlés.

4.jpg

4. Ábra: január 3-5 között egy mediterrán ciklon érheti el hazánkat, ennek hatására csapadékosabbra fordulhat az idő. Különösen az ország déli tájain akár jelentősebb havazás is lehet.

5.jpg

5. Ábra: a Kárpát-medence környékén keveredési zóna alakulhat ki, azaz felettünk húzódhat majd a hideg és meleg levegő határa. Az ilyen időjárási helyzet akár kiadós csapadékkal is járhat.

Megjegyzés: a középtávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű. Jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fagy, előrejelzés, időjárás, tél