Időjárásunkat továbbra is egy anticiklon alakítja, amely a következőkben  sem változtatja lényegesen a helyzetét, így még napokig folytatódik az eseménytelen idő. Csütörtökön az anticiklon fölé még kissé nedvesebb levegő érkezik, ezért a felhők lesznek túlsúlyban, de számottevő csapadék sehol sem valószínű, legfeljebb néhol lehet kisebb eső, szitálás.

Péntektől kelet felől már szárazabb, de néhány fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk, ennek hatására felszakadozik a felhőzet és napközben már többnyire napos időre számíthatunk. A nappali hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, az éjszakák azonban egyre hidegebbek lesznek, szombat hajnalban már többfelé lehet gyenge fagy.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a gyakran erősen felhős ég mellett, csak rövid napos időszakok lehetnek. Néhol előfordulhat kisebb eső, szitálás. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul, de a tartósan borult, ködös helyeken ennél hűvösebb lesz. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Péntek: változóan felhős, többnyire napos idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, de a tartósan derült helyeken gyenge fagy is lehet. Hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 13-15 fokig melegszik a levegő.

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul, többfelé lehet gyenge fagy. Hajnalban helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: még legalább egy hétig folytatódik az eseménytelen, az átmeneti ködöktől eltekintve száraz idő. Az éjszakák hidegek lesznek, többfelé várható fagy, napközben pedig általában 10-12 fok körül alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek. Eleinte túlnyomóan napos idő várható, majd a jövőhét elejétől egyre ködösebbre fordul az idő, ennek hatására mérséklődik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, ősz, időjárás