A távolodó ciklon mögött csak átmenetileg nyugszik meg időjárásunk, hétfőtől ugyanis már egy hidegfront okoz változékony, csapadékos időt.

Vasárnap még a helyi hatások alakítják időjárásunkat, csendes, eseménytelen időre számíthatunk. A reggeli ködfoltok feloszlása után többnyire felhős idő várható, csak helyenként szakadozhat fel a felhőzet, illetve süthet ki rövid időszakokra a nap, máshol pedig akár tartósan is megmaradhat a köd. Elszórtan előfordulhat szitálás, gyenge eső, számottevő csapadék azonban estig még nem várható.

Hétfőre egy hidegfront csapadékzónája éri el megyénket, hatására egyre többfelé várható eső, zápor. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A megerősödő északnyugati széllel hűvösebb levegő érkezik fölénk, mérséklődik a nappali felmelegedés.

Kedden eleinte folytatódik a borongós, csapadékos idő, majd szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, megkezdődik a felhőzet felszakadozása.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Elszórtan várható szitálás, gyenge eső. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon nem lesz melegebb 10 foknál. Késő estére 10-12 fokig hűl a levegő.

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: többnyire felhős idő várható, legfeljebb a késő délutáni órákban szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte többfelé, majd később szórványosan várhatók esők, záporok. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szerdára nyugalomba jut felettünk a hidegfront, szárazabb léghullámok érkeznek fölénk. A hét második felében már több lesz a napsütés, kissé erősödik a nappali felmelegedés, ugyanakkor az éjszakák hidegek lesznek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: pára, köd, front, lehűlés, eső, ősz, felhő, időjárás