A Kárpát-medence környékén egy mediterrán ciklon örvénylik, amely csak nagyon lassan változtatja helyzetét, így pénteken még meghatározza időjárásunkat. Többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban már elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd napközben fokozatosan csökken a csapadék mennyisége és területi kiterjedése.

Szombaton eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd a ciklon csapadékzónája egyre inkább a keleti országrész fölé helyeződik át. Napközben egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet és a délutáni órákban már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A távozó ciklon mögött azonban még marad nedvesség a légkörben, így elszórt záporok kialakulását ezek után sem lehet kizárni.

Vasárnap többnyire felhős, a reggeli órákban többfelé párás, ködös időre számíthatunk. Néhol előfordulhat kisebb szitálás, gyenge zápor, de estig számottevő csapadék még nem valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Eleinte többfelé, majd később szórványosan várható eső, zápor. Néhol zivatar is lehet. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

Szombat: eleinte még erősen felhős idő várható, szórványos esővel, záporral, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, a délutáni órákban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 fok körül alakul majd.

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is lehetnek. Elszórtan előfordulhat kisebb szitálás, gyenge zápor. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: hétfőn egy hidegfront éri el térségünket, ismét egyre többfelé várható csapadék. A front mögött kisebb lehűlés veszi kezdetét.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, eső, időjárás