Hazánk időjárását egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon alakítja, amely várhatóan csak hétfőn távolodik térségünkből, így ma még túlnyomóan borult, csapadékos idő várható. Az esti órákig újabb jelentős mennyiségű eső valószínű. A ciklon hátoldalán sarkvidéki eredetű, egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, ezért napközben erős lehűlés kezdődik, a legmagasabb hőmérsékletek már többnyire 10 alatt maradnak majd.

Hétfőre a csapadékzóna súlypontja a keleti országrész fölé helyeződik át, fokozatosan csökken a csapadékhajlam, napközben már a nap is kisüthet.

Kedd hajnalra nyugalomba jut felettünk a hideg levegő, mérséklődik a légmozgás, éppen ezért erősen lehűl a levegő, a kevésbé felhős tájakon többfelé lehet gyenge fagy. Napközben helyenként rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd, de csak néhány fokkal lesz melegebb mint hétfőn.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral. Jelentős mennyiségű csapadék valószínű. Az északkeleti szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Az északkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 6-8 fokig melegszik a levegő, de a naposabb tájakon 10 fok is lehet.

Kedd: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban felszakadozhat a felhőzet, rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. A keleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, de a derült helyeken 0,-1 fok is lehet. Helyenként ködfoltok is képződhetnek.

A délutáni órákra 8-10 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony, az átlagosnál hidegebb idő. A hét közepén újabb ciklon érkezik fölénk, ismét csapadékosra fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehülés, október, időjárás