Északkeleti áramlással hidegebb, szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ezért a következő napokban egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet és süt ki a nap. A napsütésben már valamivel kellemesebb lesz a hőérzetünk, azonban az éjszakák egyre hidegebbek lesznek.

Mivel száraz, hideg levegő tölti ki majd a Kárpát-medencét és a szél is jelentősen mérséklődik, ezért különösen csütörtöktől, igen erős lesz az éjszaki lehűlés. Szeszélyes területi eloszlásban többnyire 0,+6 fok közé hűlhet majd a levegő. Ezek a hőmérsékleti értékek 2 méteres magasságban várhatók, azaz a talaj közelében többfelé lehet gyenge fagy.

A hétvégén már délire fordul felettünk az áramlás, amellyel melegebb léghullámok érkeznek fölénk, erősödik a nappali felmelegedés és lassan az éjszakák is enyhülnek  majd.

Ez az ábra azt mutatja, ahogy északkelet felől hideg, száraz léghullámok szivárognak a Kárpát-medence fölé.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: talajmenti, hűvös, hideg, fagy, időjárás