Egy gyenge hidegfront érinti hazánkat, ezért ma kissé változékonyabb, de továbbra is nyári időre számíthatunk. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből helyenként előfordulhat majd egy-egy zápor, esetleg zivatar, de nem ez lesz a jellemző. A front mögött nem érkezik hűvösebb levegő, de átmenetileg megtorpan a melegedési folyamat, a legmagasabb hőmérsékletek általában 27-28 fok körül alakulnak majd.

Szerdától ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik fölénk. További erős felmelegedésre számíthatunk, csütörtökre beköszönt a kánikula.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órákra 26-28 fokig melegszik a levegő. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő.

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szombaton nyugat felől egy légköri front közelíti meg megyénket, hatására már változékonyabbra fordul időjárásunk és megszűnik a kánikula. Vasárnaptól tovább csökken a hőmérséklet és akár jelentősebb csapadék is előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, változékony, szeptember, nyár, zivatar, ősz, zápor, időjárás