Egy Brit-szigetek feletti ciklon áramlási rendszerében helyezkedik el a Kárpát-medence. A ciklon előoldalán több hullámban afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik fölénk, ezért a következő időszakban igazi nyári időre számíthatunk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek egyre többfelé közelíthetik meg a 30 fokot.

Hétfő délutántól egy átmeneti, gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat, amely inkább az ország északi tájaira lesz majd hatással.

A napos időszakok mellett Somogy megyében is megnövekedhet majd a felhőzet, de zápor, zivatar csak elszórtan alakulhat ki. A front mögött nem érkezik hűvösebb levegő, de a melegedési folyamat kedden megtorpan. Szerdán ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel száraz, meleg léghullámok érkeznek fölénk, további felmelegedés várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte napos idő várható, majd napközben már erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. A változóirányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fokig melegszik a levegő.

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: eleinte további felmelegedés várható, csütörtökön és pénteken kánikulai meleg valószínű, majd szombatra egy hidegfront érkezik fölénk, visszaesik a hőmérséklet és változékonyabbra fordul időjárásunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, szeptember, ősz, zivatar, felhő, nyár, zápor, időjárás