Egy ciklon előoldali áramlásában több hullámban afrikai eredetű, meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. A következő napokban fokozatos felmelegedés kezdődik, visszatér a kellemes, késő nyárias idő.

Az éjszakák egyre enyhébbek lesznek, napközben pedig eleinte 23-25, majd hétfőn már 27-29 fok között alakulnak a legmagasabb nappali hőmérsékletek.

Többnyire napos, száraz idő várható, de az időszak elején és végén előfordulhatnak majd erősebben felhős időszakok is.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: eleinte még lehetnek erősen felhős időszakok, majd napközben csökken a felhőzet, változóan felhős, napos idő várható. Legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, a késő délutáni, esti óráktól azonban már erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A délkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét nagy részében igazi, nyári idő várható, 25-30 fok közötti nappali hőmérsékletekkel. Kedden egy gyenge hidegfront hatására többfelé lehet zápor, zivatar és átmenetileg kissé visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, napsütés, szeptember, ősz, felhő, változékony, időjárás