Ma erős lesz az UV sugárzás!

Időjárásunkat egy erősödő anticiklon alakítja. A felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz az idő, legfeljebb a hajnali órákban képződhetnek majd átmeneti ködfoltok, melyek a délelőtt folyamán feloszlanak. 

Az anticiklon fölé, déli áramlással afrikai eredetű, igen meleg léghullámok érkeznek, ezért folytatódik a felmelegedés, a hétvégén már országos kánikula várható. A hajnali órákban még felfrissül a levegő, általában 15-18 fok közé csökken a hőmérséklet, napközben pedig egyre inkább 33-35 fok közötti csúcshőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható, legfeljebb a reggeli órákban lehetnek átmeneti ködfelhős időszakok. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 31-33 fok között alakul. A késő esti órákra 24-26 fok közé hűl a levegő.

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 32-34 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepén egy erős hidegfront éri el hazánkat, amely mögött több hullámban egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk, megérkezik az ősz.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: visszatér, augusztus, időjárás, nyár