A napi középhőmérséklet Somogy megyében 25 fok felett alakulhat majd, ezért a másodfokú hőség figyelmeztetés van érvényben!

Egy ciklon áramlási rendszerében afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így a következő napokban tovább fokozódik a hőség. A fölénk áramló levegő meglehetősen száraz lesz, ezért többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb az időszak elején alakulhat ki néhol frissítő zápor, zivatar. Az éjszakák enyhék lesznek, a hajnali minimum hőmérsékletek általában 20 fok körül alakulnak majd, napközben pedig kevéssel 35 fok feletti csúcshőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire napos, száraz idő várható, de a délutáni óráktól helyenként erősebben is megnövekedhet majd a gomolyfelhőzet. Elszórtan kialakulhat egy-egy zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 34-36 fok között alakul. Késő estére 26-28 fokig hűl a levegő.

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél többnyire gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 35-37 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 35-37 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő 10 napban is folytatódik a hőség. Többnyire napos, száraz idő várható, csak kevés helyen alakulhat ki frissítő zápor, zivatar.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Afrika, kánikula, hőség, strand, nyár, meleg, időjárás