Ma erős UV sugárzás várható! A napi középhőmérséklet Somogy megyében már meghaladhatja a 27-28 fokot, ezért a harmadfokú hőség figyelmeztetés lépett életbe!

A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon, valamint a fölénk érkező afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok együttes hatása alakítja. A meleg levegő több hullámban érkezik fölénk, így hosszan elhúzódó hőségre számíthatunk. Eleinte túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak kevés helyen alakulhat ki hűsítő zápor, zivatar, majd vasárnap és hétfőn kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk, akkor már valamivel több helyen kell számítani záporok, zivatarok kialakulására.

A hétvégi rendkívüli meleg után, hétfőre kissé frissebb levegő szivárog fölénk, de ekkor sem lesz hűvösebb 33-34 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 36-38 fok között alakul. Késő estére 28-30 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte napos, száraz idő várható, majd a délutáni óráktól már erőseben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat majd. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, később megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. A délutáni órákra 35-39 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: változóan felhős, többnyire napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. A délutáni órákra 32-34 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a hőség, jelentősebb lehűlés legfeljebb július 26-27. körül érkezhet majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: forróság, hétvége, nyár, időjárás