Északnyugati áramlással mérsékelten meleg, egyre szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek hatására ma már több lesz a napsütés és az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű idő várható.

Szerdától megszűnik a hűvösebb levegő utánpótlása, délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Fokozatos felmelegedés kezdődik, csütörtökön már egyre nagyobb területeken mérhetünk 30 fok feletti hőmérsékleteket.

Kedden még előfordulhatnak felhős tájak, majd a későbbiekben már a napsütésé lesz a főszerep.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés mindenütt várható. Legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. A késő esti órákra 22-24 fok közé hűl a levegő.

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnapig fokozódó hőség várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek az időszak végén már megközelíthetik a 37-38 fokot. Hétfőre átmenetileg néhány fokkal enyhül a nagy meleg, de 30 fok alá nem hűl a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, hőség, kánikula, strand, időjárás, front