A Kárpát-medence felett északnyugati áramlás alakult ki, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, az eddigieknél hűvösebb levegő érkezik fölénk. A következő napokban kissé változékony, az ilyenkor szokásosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű idő köszönt be.

Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből elszórtan kialakulhatnak majd záporok, zivatarok, emellett azonban rövidebb-hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Az éjszakák az eddigieknél jóval hűvösebbek lesznek, napközben pedig többnyire 22-24 fok között alakulnak majd a hőmérsékletek. A magasabb értékeket a tartósabban napos tájakon mérhetjük majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északi szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 18-20 fokig hűl a levegő.

Szerda: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősebben felhős időszakok is előfordulhatnak majd. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északi szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: a változóan felhős, napos ég mellett, időnként erősebben is megnövekedhet majd a felhőzet, de csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékek a tartósan napos tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a változékony, mérsékelten meleg idő. Időnként gyenge frontok érnek el minket, ezekből szórványosan alakulhatnak ki záporok, de tartós, jelentős csapadék nem valószínű. Vasárnaptól felmelegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: friss, ciklon, melegedés, felhő, eső, zápor, zivatar, időjárás