Egy nyugati ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, igen meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért a hétvégén tovább fokozódik a hőség, vasárnap akár kevéssel 35 fok fölé is melegedhet a levegő. Többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb vasárnap estétől alakulhatnak ki hűsítő záporok, zivatarok.

Hétfőtől jelentős változás kezdődik időjárásunkban. A már említett ciklon egy hidegfrontja közelíti meg hazánkat, hatására egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok és megerősödik az északnyugatira forduló szél. Megszűnik a hőség, de továbbra is meleg idő várható, 27-29 fok közötti maximum hőmérsékletekkel. Keddtől tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 33-35 fok között alakul. Késő estére 25-27 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: eleinte napos, száraz idő várható, majd a késő délutáni óráktól már megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 34-36 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellet több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét keddre jelentősen visszaesik a hőmérséklet, majd a hét második felében újabb felmelegedés kezdődik, de a kánikula várhatóan nem tér majd vissza. A jelenlegi számítások szerint, a jövőhét végére újabb kismértékű lehűlés érkezik.

null

Ábra: hazánk egy Spanyolországtól nyugatra örvénylő ciklon áramlási rendszerében helyezkedik el. A ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, igen meleg levegő érkezik fölénk, ugyanakkor hátoldalán igen hűvös levegő áramlik a Brit-szigetek térsége fölé. Hétfőtől a ciklon fokozatosan keletebbre mozdul el, ennek hatására Európa középső területein is lehűlés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nagyon, yolo, meleg, nyár, időjárás