Ma nagyon erős UV sugárzásra számíthatunk!

A következő napokban afrikai eredetű, igen meleg léghullámok árasztják el a Kárpát-medence területét, ezért további felmelegedés várható, a hétvégén országos hőség köszönt be.

Az újabb hőhullám vasárnap éri el tetőpontját, ekkor helyenként akár 35 fok fölé is melegedhet majd a levegő hőmérséklete. A fölénk érkező levegő meglehetősen száraz lesz, azért többnyire napos idő várható, csak kevés helyen alakulhat ki átmeneti frissítő zápor, zivatar.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 31-33 fok között alakul. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő.

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 33-35 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: napközben többnyire napos, száraz, gyengén gomolyfelhős időre számíthatunk, legfeljebb az esti órákban alakulhat ki néhol kisebb zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 34-36 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétfőn érkező hidegfront mögött, mintegy 10 fokos  lehűlés várható. A mostani számítások szerint, a jövőhét második felében már ismét melegszik az idő, de a kánikula egyelőre nem tér vissza.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, strandidő, hőség, kánikula, fürdő, időjárás